GALERIE ROGER KATWIJK

 


PERSBERICHT

25.07.13

 

Wim Claessen 

Recente schilderijen   

  
19 oktober t/m 17 november ’13
 
Openingstijden: woe t/m zat 13-18.00 uur,
en op afspraak.

De schilderijen van Wim Claessen hebben een onmiskenbare impact door hun sterk uitvergrote, verhalende kwaliteiten. Dat ze gebaseerd zijn op een combinatie van zorgvuldig uitgezochte foto’s, die Claessen in een archief bewaart, draagt daar zeker toe bij. Het gemis aan een concrete, duidelijk aanwijsbare situatie in zijn schilderijen maakt dat de toeschouwer zijn fantasie er uitgebreid op los kan laten. Maar ook Claessen’s minimale verfgebruik, die het beeld een zekere vluchtigheid geeft, versterkt de verhalende kwaliteit nog eens. 

Verdwijnend landschap
De technische knap geschilderde doeken van Wim Claessen roepen veel vragen op. Omdat nooit helemaal duidelijk is wat hij precies geschilderd heeft, ben je er ook nooit zeker van wat hij ermee wil zeggen. Neem het strandgezicht waarop tientallen palen staan, daartussen boven in de lucht zijn draden gespannen: een beeld dat overal vandaan kan komen en van alles kan betekenen. Of bekijk het groene schilderij met daarop een uitgestrekte Nederlandse polder die in fletse ietwat melancholische kleuren is opgezet. Gaat het hier om twee landschappen die langzaam aan het verdwijnen zijn?
 
Fotografie en film
Wim Claessen’s werk heeft sterk fotografische en filmische kwaliteiten. In het schilderij Me walking, waarin de schilder zelf figureert, zoemt de camera langzaam op hem in. Hij loopt alleen aan de rand van het bos. Vanwege de aangelichte boomstammen moet het moment van de wandeling in de vroege ochtend of de late avond hebben plaatsgehad. De zilverkleurige silhouetten van bomen steken scherp af tegen het door hen voortgebrachte groen. En dan het werk Silent City. Een verzameling schuren naast een hoofdgebouw met afgebladderde verf en een dak vol rode pannen. Het geheel maakt een onbewoonde en vervallen indruk. Het hoofdgebouw en de langwerpige schuur ernaast zijn gescheiden door een lange donkere muur die wél goed in de verf staat. En juist dat detail roept vragen op: Waarom staat die muur daar? Gebeuren daar dingen die het daglicht niet kunnen verdragen? Niet verwonderlijk dat één van Claessen’s doeken in 2011 gekozen werd bij een tentoonstelling over Kunst en Film in de Kunsthalle Emden. Claessen’s werk werd gekoppeld aan dat van filmer Fritz Lang. Diens films hebben veel karakteristieken van de zogenaamde Film Noir met terugkerende thema's als eenzaamheid, paranoia en het noodlot. Ook Claesssen’s schilderijen roepen vaak dit soort complexere gevoelens op, al geven ze soms ook blijk van een zekere eenvoud en sereniteit.
 
Wim Claessen (Sittard, 1951)
doorliep de Stadsacademie Maastricht, waarna hij zijn vervolgopleiding kreeg aan de Jan van Eyk Academie in die stad. In juli 2005 was werk van Claessen te zien in het Gemeentemuseum Roermond. Twee jaar later had hij een solo-expositie in Galerie Koma te Mons (België). In 2011 werd zijn werk gekozen bij de tentoonstelling Zwischen Film und Kunst in de Kunsthalle Emden, waarvoor zijn werk gekoppeld werd aan dat van de filmer Fritz Lang. Van daaruit ging deze expositie naar het filmmuseum in Berlijn. Afgelopen jaar nam hij deel aan een presentatie van het Museum IKOB uit Eupen op Art Gent. Tot begin november dit jaar exposeert Claessen zijn werk in de tentoonstellingsruimte ECI te Roermond, een dependance van het Bonnefantenmuseum te Maastricht. Werk van Wim Claessen bevindt zich onder andere in de collecties van de Rijksgebouwendienst, KLM, Provincie Limburg en Ako Nobel Art Foundation. Ook het Gemeentemuseum Helmond en het IKOB Te Eupen hebben werk van Claessen in bezit. Galerie Roger Katwijk bracht zijn werk meerdere malen in de galerie en op diverse beurzen, waaronder Art Amsterdam.
 
 
Agenda Galerie Roger Katwijk 2013
 
7 sept -  13 okt          Niek Hendrix / Tijl Orlando Frijns
 
19 sept - 22 sept        Preview Berlin
 
19 okt- 17 nov           Wim Claessen
 
24 nov- 1 dec            PAN Amsterdam 2013
 
7 dec – 22 dec            Jim Harris
 
 
------------------------------------------------------------------------------------------
Noot aan de redactie:
Voor informatie en extra hoge resolutiebeelden belt u met:
Etienne Boileau: 06-10901244 of Roger Katwijk06-51082291
 
 
 
 
Galerie Roger Katwijk / Lange Leidse Dwarsstraat 198 / 10178 NR  A’dam
Tel 020-6273808 / www galerierogerkatwijk.nl /info@ galerierogerkatwijk.nlWim Claessen, Silent City 2013, acrylverf op mdf