GALERIE ROGER KATWIJK

 

PERSBERICHT 

03-03-2013

 

 
‘A history of Blue and other Pigments’
John O’Carroll
Objecten, installaties en foto’s
 
22 maart t/m 25 april
Openingstijden galerie: woe t/m zat 13-18.00 uur en op afspraak

Al meer dan vijfentwintig jaar is John O’Carroll als archeologisch tekenaar verbonden aan het Dakhleh Oasis Project, een opgravingsproject in Egypte. Daarnaast werkt hij parttime als kunstenaar, zowel in Dahkleh als Cornwall. Afgelopen jaar adviseerde hij de BBC bij de totstandkoming van een televisieserie met de titel ‘Treasures of Ancient Egypt’. Deze zal in 2014 in drie delen worden uitgezonden en John treedt er zelf ook in op. Door de serie kwam O’Carroll op het idee om de geschiedenis en wijze van ontstaan van de verschillende kleuren blauw op alle continenten in de wereld te gaan onderzoeken. Vervolgens paste hij zijn bevindingen zelf toe in diverse blauwgekleurde houten wandobjecten, een installatie van keramische en porseleinen objecten in woestijnzand, en een zevental schilderingen van was en pigmenten op gesso. Unieke kleuren passeren de revue: zoals Egyptisch blauw, het zachte Chinese Han blauw, het hallucinerende Yves Klein blauw, en het bijna zwarte indigo. Ook toont O’Carroll tijdens deze tentoonstelling een aantal cyaanblauwe afdrukken die gemaakt zijn volgens een vroeg fotografisch procedé, genoemd cyanotypie.Op de afdrukken zijn gebruiksvoorwerpen te zien.

Recent werk
O’Carroll’s studie naar de ontstaansgeschiedenis van de verschillende kleuren blauw leidde tot verrassende ontdekkingen. Zo gebruikten de Oude Egyptenaren onder andere kopersulfaat voor Egyptisch blauw. En het Yves Klein blauw - een gepatenteerde kleur - blijkt alleen op bestelling in Parijs verkregen te kunnen worden. O’Carroll’s navorsingen hebben geleid tot nieuwe, etherische schilderingen van was op gips met pure pigmenten, die in een ellipsvormig stalen frame zijn gevat. Die ellipsvorm verwijst naar de ‘Big Bang theorie’. De schilderingen roepen volgens O’Carroll associaties op met het hemels universum.
In de galerie zal ook een installatie aanwezig zijn, samengesteld uit allerlei soorten objecten die O’Carroll gevonden heeft en daarna gereproduceerd in keramiek en glas. Ze verwijzen naar de geschiedenis van blauw gekleurde (gebruiks)voorwerpen van aardewerk en porselein zoals Delfts blauw, Egyptisch en Frans Faience, Chinese Famille bleue porselein, en Bristol blue glass. De voorwerpen liggen opgesteld in een omkaderde ruimte gevuld met woestijnzand. Daarnaast brengt O’Carroll een aantal cyaan-blauwe afdrukken die gemaakt zijn volgens een zeer vroeg fotografisch procedé, genoemd cyanotypie. Op de afdrukken zijn diverse  gebruiksvoorwerpen te zien.

John O’Carroll (Cornwall, 1958)
De Engelse kunstenaar John O’Carroll kreeg zijn opleiding aan het Cornwall College of Art and Design. Hij nam daarna deel aan talloze nationale en internationale kunstmanifestaties zoals de Internationale Biënnale van Alexandrië ‘Discovering the Book’ (’05). Daarnaast werd zijn werk ook op diverse plaatsen buiten Engeland getoond, waaronder de Holly Solomon Gallery in New York en de Britse ambassade en de residentie van de Nederlandse ambassadeur in Caïro (’13). In 2012 werd aan de Leidse Universiteit een internationale conferentie van het Dakhleh Oasis Project gehouden. Ter gelegenheid daarvan was er in het Rijksmuseum van Oudheden Leiden een expositie samengesteld door o.a. John O'Carroll met als titel Colours of Oasis. Werk van O’Carroll bevindt zich niet alleen in diverse particuliere collecties maar ook in bedrijfscollecties, zoals de collecties van Akzo Nobel, AMC, VUmc, Loyens & Loeff, Accenture en de collectie van de NCM British Headquarters in Cardiff. Galerie Roger Katwijk vertegenwoordigt O’Carroll exclusief in Nederland.
 
 
Agenda Galerie Roger Katwijk 2014

4 juni - 9 juni              KunstRAI Adam
14 juni - 20 juli           Zomer groepsexpositie
6  sept - 11 okt          Dirk Salz / Jurgen Paas / Bodo Korsig
18 okt - 16 nov          Tessa Verder
 
 
GALERIE ROGER KATWIJK  |  Lange Leidsedwarsstraat 198-200  |  1017 NR Amsterdam
T +31 (0)20 6273808  |  info@galerierogerkatwijk.nl |  www.galerierogerkatwijk.nl


John O’Carroll, Tothem, 2013 historic pigments on wood