GALERIE ROGER KATWIJK

 
 
 

PERSBERICHT

29- 4-2014
 
 

Annemieke Alberts

 
‘Insomnia’
 
Recente schilderijen
 
 
3 mei t/m 31 mei 2014 
Openingstijden galerie:
woe t/m zat 13-18.00 uur,

 

 Open ruimtes in architecturale omgevingen vormen een onuitputtelijke inspiratiebron voor Annemieke Alberts. Was haar blik voorheen meer op de buitenruimte van de stedelijke omgeving gericht, in haar recente werk is die aandacht naar binnen verlegd. Zo leidt op één van haar schilderijen een wenteltrap naar een denkbeeldig bruin geschilderd werkhok, terwijl hoog bovenin de lucht het immense dak van een fabriekshal zweeft. Op de voorgrond is nog vaag het silhouet van een boom te onderscheiden. In één oogopslag kun je dwars door het gebouw heen kijken en de ruimtes eromheen, erachter, en de toegangsweg ervoor, ervaren. De diepte in dit werk met de toepasselijke titel ‘Building’ is suggestief maar ook verwarrend.
 
Associaties
Annemieke Alberts schildert aan de hand van foto’s die zij zelf maakt, maar nooit letterlijk naschildert. Meerdere opnames van verschillende - vaak stedelijke - omgevingen vormen de basis voor een nieuw werk. De onderlaag wordt meestal in acrylverf opgezet, waarna later de verschillende vormen en details in dunne lagen olieverf worden uitgewerkt. Al schilderend ontstaat de voorstelling; schetsen maakt ze niet. Dat kan omdat Alberts met verschillende doeken tegelijk bezig is. Als ze vastzit in een doek, pakt ze een ander doek weer op. Een dergelijke werkwijze vergt veel tijd, wat maakt dat haar productie klein is. Het resultaat van die manier van werken is ook enigszins fragmentarisch. Neem het schilderij Blue painting, waarin Alberts onsstap voor stap door diverse open, paviljoenachtige ruimtes leidt, die met elkaar verbonden lijken door tientallen balken en schotten. Ergens achterin is nog vaag een schildersezel te onderscheiden. Heeft dit melancholische werk ook autobiografische trekken? Daarover wil de kunstenaar geen duidelijke uitspraken doen, maar als een gemis voelt dat niet. Wel wil zij kwijt dat de associaties die bij haar worden opgeroepen als zij deze ruimtes schildert, te maken hebben met de toestand tussen waken en slapen. In een soort continue dagdroom overlappen verschillende werkelijkheden elkaar en blijken allerlei tijdsperiodes tegelijk te kunnen bestaan. Het levert een intrigerend, surrealistisch beeld op.
 
Annemieke Alberts (Krommenie, 1963)
volgde de Lerarenopleiding Tekenen in Amsterdam. Haar deelname aan de Zomerexpositie 2011 in het GEM Den Haag, waar zij de juryprijs won, betekende haar doorbraak bij het grote publiek. Het jaar daarop kreeg zij een solo-expositie in Pulchri Studio. In datzelfde jaar nam zij deel aan de talentenjacht De nieuwe Rembrandt en aan het eind van dat jaar exposeerde zij in de Victory Gallery in Portland (VS). 2012 was ook het jaar dat Roger Katwijk haar werk voor het eerst in de galerie bracht. Nadien heeft Galerie Roger Katwijk haar werk nog op diverse beurzen laten zien.
 
Agenda Galerie Roger Katwijk 2014
 
5 juni – 9 juni     KunstRAI 2014
18 juni -22juni    The Solo Project, Basel
14 juni - 20 jul   vier kunstenaars van Galerie Frank Taal
6 sept - 11 okt   Dirk Salz / Jurgen Paas / Bodo Korsig
18 okt - 16 nov   Tessa Verder
22 nov - 23 nov  PAN Amsterdam 2014
 
 
 
------------------------------------------------------------------------------------------
Noot aan de redactie:
Hoge resolutiebeelden kunt u op vragen bij Etienne Boileau: Mob. 06-0901244 boileau@communart.nl of Roger Katwijk: 06-51082291/info@galerierogerkatwijk.nl
 
 
 
  
 
GALERIE ROGER KATWIJK  |  Lange Leidsedwarsstraat 198-200  |  1017 NR Amsterdam
T +31 (0)20 6273808  |  F +31 (0)20 6228405  |  info@galerierogerkatwijk.nl |  www.galerierogerkatwijk.nl


Annemieke Alberts, The View 2013, olieverf en acryl op linnen, 120 x 150 cm