GALERIE ROGER KATWIJK

 
 

PERSBERICHT

3-7-2014
 

Dirk Salz, Bodo Korsig
en Jürgen Paas  

 

‘Triple A ’

 
6 sept t/m 11 okt 2014 
Openingstijden galerie:
woe t/m zat 13-18.00 uur 


Drie Duitse kunstenaars openen in september het tentoonstellingsseizoen in Galerie Roger Katwijk. Onder de noemer ‘Triple  A’ wordt deze interessante tentoonstelling van drie internationaal opererende kunstenaars dit keer in Amsterdam gebracht; hiervoor was deze te zien in Essen en Wenen. Met hun abstracte, op materiaal en techniek toegespitste werken legt ieder van hen andere accenten waardoor steeds weer nieuwe onderlinge verbanden ontstaan. Hun werk verschilt wezenlijk maar toch zijn er ook duidelijk overeenkomsten, al was het maar in kleur- en materiaal gebruik. Ook de dialoog tussen de werken onderling is interessant: de abstracte installaties van Jürgen Paas, die bestaan uit kunststof banden en gekleurde aluminium spoelen, wedijveren sterk met de tekenachtige figuren en reliëfs van Bodo Korsig. De transparante schilderingen van Dirk Salz, waarin tijd, ruimte en structuur een rol spelen, staan daarentegen volledig op zichzelf met hun ijle, spiegelende oppervlakten.

Dirk Salz (Bochum 1962)
Zijn volledig abstracte schilderingen bouwt Salz langzaam op. Laag voor laag brengt hij de met pigmenten gemengde epoxyhars op de drager en zorgt zo voor een peilloze diepte in het werk. Het gaat hem daarbij vooral om de toepassing van het materiaal en de transparantie van de ontstane kleuroppervlaktes. Salz’ objecten doen soms denken aan doorzichtige ijsvlaktes, een andere keer lijken het wel zonovergoten waterbassins. In het werk dat hij nu in de galerie laat zien, heeft hij nog meer diepte kunnen creëren dan voorheen, door aanzienlijk minder pigmenten te gebruiken. Het optische spel, dat draait om de vraag wat het schilderkunstig materiaal en wat de reflectie in zijn werk is, wordt hierdoor nog veel sterker. In zijn meest recente werken heeft Salz het oppervlak met zand bewerkt, waardoor de tegenstelling oppervlak versus diepte nog eens extra wordt benadrukt.

Bodo Korsig (Zwickau, 1962)Korsig’s beelden en tekeningen bezitten een scherpe lijn; zowel in zijn werken op papier als in zijn uit staal gesneden objecten vallen cartoonachtige lijnen op. De organische, tekenachtige vormen bewegen en dansen (veelal in zwart –wit) over een stevige achtergrond. Soms voegt hij ook een enkele zin of woord aan een werk toe, waaruit een sterk relativeringsvermogen en de nodige humor valt af te leiden. Neem zijn uit gelakt staal gesneden hersenpan: die zet ons eigen brein flink aan het werk, al was het alleen maar door het glanzende materiaal chroom waarin de hersenen zijn uitgevoerd. De uitstraling is daardoor ontegenzeglijk nogal zinnelijk en zelfs ook een tikje glamoreus. Het werk staat niet op zichzelf maar komt voort uit een serie waarin losse gedachten in een soort Hidden mind zijn vormgegeven. Stuk voor stuk speelse wandbeelden die met hun scherpe contouren en dubbele bodems steeds weer nieuwe gedachten bij de kijker oproepen.

Jürgen Paas (Krefeld, 1958)
Jürgen Paas hanteert in zijn installaties weliswaar schilderkunstige principes, maar maakt daarnaast veelvuldig gebruik van een driedimensionale beeldtaal. Zo gebruikt hij vaak monochrome dragers als basis of achtergrond voor zijn veelzijdige rangschikking van gekleurde aluminium spoelen waarop kunststofbanden zijn opgerold als filmrollen. Dit beweeglijke materiaal maakt zijn installaties het tegenovergestelde van statisch. Paas werkt daarnaast ook op schilderslinnen, metaal- en glasoppervlaktes, en op meubelplaten. Soms bestaan zijn bewerkingen enkel uit kleurrijke beschilderingen met olieverf, dan weer voegt hij stucwerk, lak of pigmenten aan de dragers toe. Zijn objecten en installaties kunnen zowel strak en formeel zijn als beweeglijk en kleurrijk. Maar hoe dan ook, er is altijd sprake van een duidelijke ordening en structuur.
 
Agenda Galerie Roger Katwijk 2014
6 sept -  11 okt       Dirk Salz / Jurgen Paas / Bodo Korsig
18 okt - 16 nov        Tessa Verder
22 nov - 23 nov       PAN Amsterdam 2014
 
 

Noot aan de redactie:
Voor meer informatie en extra HR-beelden: Etienne Boileau - Mob. 06-0901244,
of Roger Katwijk - Mob. 06-51082291
 
 
GALERIE ROGER KATWIJK  |  Lange Leidsedwarsstraat 198-200  |  1017 NR Amsterdam
T +31 (0)20 6273808  | info@galerierogerkatwijk.nlwww.galerierogerkatwijk.nl


Juergen Paas, Kino, 2011, lakverf op mdf , pvc banden en aluminium spoelen