GALERIE ROGER KATWIJK

 

PERSBERICHT

25-09-2014
 
PAN Amsterdam 2014
23 t/m 30 november
Dagelijks van 11.00-19.00 uur
27 en 30 november tot 18.00 uur
25 november avondopenstelling tot 21.00 uur 
Adam RAI Hal 8, standnr 105

Huibertje Kant  
Variabele beelden
Jae Ko  
Wandobjecten van vinyl
Henny van der Meer
Landschappen in staal  
John O’Carroll
Objecten en schilderijen
Pieter Obels
Beelden van corten staal

Tijdens de komende editie van PAN Amsterdamkomt galeriehouder Roger Katwijk met een afgewogen presentatie van een vijftal kunstenaars. Highlights zijn de wandobjecten van de Koreaans-Amerikaanse kunstenaar Jae Ko die volledig uit vinyl bestaan, en de variabele geometrische wandobjecten van de Nederlandse Huibertje Kant welke zijn uitgevoerd in aluminium. Beide kunstenaars zijn onlangs een verrassende, nieuwe weg ingeslagen en tonen voor het eerst op PAN Amsterdam hun experimentele werk waarin een subtiel minimalistisch spel van licht en schaduw waarneembaar is. Op de beurs brengt Roger Katwijk ook diverse driedimensionale objecten van Pieter Obels, Henny van der Meer en de Engelse kunstenaar John O’Carroll waarin een sterke aandacht voor het materiaal en een duidelijk herkenbare abstracte vorm naar voren komen. Daarnaast toont de galerie schilderingen in bijenwas van John O’Carroll, geïnspireerd op diens werkzaamheden als archeologisch tekenaar. De presentatie van Roger Katwijk (standnr105) vormt dit jaar een contrastrijk en zinderend geheel. Zowel Huibertje Kant als de Koreaanse Jae KO zijn onlangs een verrassende, nieuwe weg ingeslagen en tonen voor het eerst op PAN Amsterdam hun experimentele werk waarin een subtiel minimalistisch spel van licht en schaduw waarneembaar is. Op de beurs brengt Roger Katwijk ook diverse driedimensionale objecten van Pieter Obels, Henny van der Meer en de Engelse kunstenaar John O’Carroll waarin een sterke aandacht voor het materiaal en een duidelijk herkenbare abstracte vorm naar voren komen. Daarnaast toont de galerie schilderingen in bijenwas van John O’Carroll, geïnspireerd op diens werkzaamheden als archeologisch tekenaar. De presentatie van Roger Katwijk (standnr105) vormt dit jaar een contrastrijk en zinderend geheel.
 
Huibertje Kant (Werkendam,1957)
In Kant’s variabele beelden voeren geometrische vormen de boventoon. Voor haar nieuwe serie wandobjecten heeft Kant voornamelijk gebruik gemaakt van de cirkelvorm.In tegenstelling tot eerder werk zijn haar recente beelden vooral bedoeld als wandobject en bevatten ze soms ook een enkel kleurrijk detail. Een ander verschil met haar eerdere driedimensionale beelden is de wisselwerking binnenin, die zich nu meer in het platte vlak afspeelt. Weliswaar is de transparantie uit haar vroegere beelden verdwenen, maar daarvoor in de plaats is een witte achtergrond gekomen die de variabele geometrische figuren in dit werk beter zichtbaar maakt. Doordat ieder deel afzonderlijk draaibaar is, heeft elk beeld een hoofdcompositie waarbinnen zich variabele mogelijkheden aandienen. De toeschouwer kan het beeld zelf in verschillende standen zetten, maar de eenheid in het ontwerp blijft niettemin bestaan. Huibertje Kant nam in 2006 samen met Sjoerd Buisman, Jan van Munster en Ewerdt Hillgemann deel aan de expositie Over de Grens in St-Niklaas, België. Vorig jaar was zij een van de deelnemers aan de expositie Zwart-Wit in het Gorcums Museum. Haar werk bevindt zich o.a. in de collectie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. In Nederland wordt zij exclusief vertegenwoordigd door Galerie Roger Katwijk.

Jae Ko(Pyongtaek - Korea, 1961)
De recente wandobjecten van Jae Ko ogen sterk minimalistisch door de repeterende vormen en de weerschijn van het materiaal vinyl waaruit ze zijn opgebouwd. Maakte zij voorheen voor haar objecten uitsluitend gebruik van papier, sinds kort is dun en onbewerkt vinyldraad de drager van haar ideeën. De definitieve vorm ontstaat langzaam en al werkende; het spel van licht en schaduw bepaalt uiteindelijk het beeld. Zoals ook in haar eerdere papierwerken hanteert zij daarbij een sterke voorkeur voor vierkanten, spiralen en andere geometrische vormen die in het midden gespiegeld samenkomen.
Jae Ko voelt zich sterk verwant met het constructivisme en de manier waarop daarin met verschillende volumina wordt omgegaan. Jae Ko woont en werkt in Washington DC en exposeert haar werk sinds een tiental jaren op toonaangevende plaatsen in Japan, Canada en de VS. Zo bracht zij in de Phillips Collection te Washington DC de installatie Force of Nature: een opeenstapeling van honderden in elkaar gezakte rollen papier tegen de muur van het museum. In Nederland wordt zij exclusief vertegenwoordigd door Galerie Roger Katwijk, die in 2013 een solopresentatie van haar werk bracht tijdens de beurs Pulse NY, een sidefair van de Frieze Art in New York. In 2014 nam zij deel aan de groepstentoonstelling SPECULATIVE FORMSin het Hirshorn Museum and Sculpture Garden in Washinghton DC.
 


Noot aan de redactie:
Hoge resolutiebeeldmateriaal kunt u op vragen bij Etienne Boileau: mob 06-10901244
of Roger Katwijk: mob 06-51082291/info@galerierogerkatwijk.nl
 
 
 
 
 

GALERIE ROGER KATWIJK  |  Lange Leidsedwarsstraat 198-200  1017 NR Amsterdam|  T +31 (0)20 6273808  |  info@galerierogerkatwijk.nl |  www.galerierogerkatwijk.nl


Werkplek Jae KO met vinyldraad en vinylobject