GALERIE ROGER KATWIJK

 
 
 

PERSBERICHT

16 - 10 - 2014
 
 
 
Henri Plaat
Gouaches en collages
 
 
17 jan - 14 febr 2015
Openingstijden galerie:
woe t/m zat 13-18.00 uur
 
 
  
Drie jaar geleden vierde Henri Plaat zijn vijfenvijftig jarig jubileum met een indrukwekkende overzichtstentoonstelling in Galerie Roger Katwijk. Sinds die tijd heeft hij niet stilgezeten, maar ontwikkelde hij een hele nieuwe serie collages en gouaches. In die collages associeert Plaat vrijuit met zonderlinge foto’s uit oude tijdschriften: schroeven, scheerapparaten, vliegtuigen en kinderhoofdjes worden daarin tot een samenhangend sfeerbeeld gesmeed. Daarnaast brengt hij op deze tentoonstelling een tiental wat grotere gouaches, die zijn opgebouwd uit abstracte vormen. In de lange periode van zijn kunstenaarschap groeide Henri Plaat uit tot een uiterst originele kunstenaar. Zijn fantasievolle en eigenzinnige oeuvre heeft zowel nationaal als internationaal brede erkenning gekregen.
 
Imperfectie
Plaat’s beeldtaal is ronduit uniek te noemen: reisimpressies, de architectuur van gebouwen in den vreemde, en oude foto’s uit tijdschriften vormen zijn voornaamste bronnen. Dat wat zijn oog om zich heen registreert, weet hij later in sfeervolle schilderijen, gouaches en collages om te zetten. Die collages waren tot een jaar of zeven voornamelijk samengesteld uit vierkanten of diagonalen. Daarna is hij ze gaan baseren op foto’s in tijdschriften uit de jaren veertig, zoals het tijdschrift LIFE, en oorlogsbladen uitgegeven in de oorlogsjaren. Op de tentoonstelling in Galerie Roger Katwijk is een twintigtal van die recentere collages te zien. Plaat brengt ook een serie nieuwe gouaches waarin abstracte vormen in effen kleuren op harmonische wijze in elkaar zijn geschoven. Naast gouaches, collages en schilderijen omvat zijn oeuvre ook diverse films en geluidsfragmenten. Plaat haat perfectie en wil in zijn werk vooral de poëtische kant van het verval laten zien.
 
 
Nationale en internationale erkenning
Henri Plaat kreeg zijn opleiding aan een voorloper van de Rietveld Academie, maar al snel sloeg hij een vrije richting in. Een van zijn eerste solotentoonstellingen vond plaats in ’67 in het Gemeentemuseum Den Haag. Zes jaar later was er in het Van Abbemuseum een overzicht te zien van zijn prenten. En in ’79 volgde een grote solotentoonstelling in het Gemeentemuseum Arnhem. Plaat kreeg ook diverse prijzen toegekend, waaronder een Gouden Kalf voor zijn film Spurs of tango. Zeven films van hem werden ter gelegenheid van de Filmbiënnale 2005 door het Filmmuseum op dvd gezet. Ook verschenen er diverse boeken en catalogi over zijn werk. In ’99 kwam bij uitgeverij Waanders een monografie met een voorwoord van Betty van Garrel uit. Zeven jaar later werd de catalogus Footsteps in Greeceuitgegeven, met daarin landschappen, collages, foto’s en godinnen. In 2007 verscheen er ter gelegenheid van zijn overzichtstentoonstelling in Kunstcentrum Hengelo het boekje Eenvreemde Duitse leraar, met daarin tekeningen en brieven van Plaat en een dvd van zijn laatste film Other Thoughts.In de lange periode van zijn kunstenaarschap groeide Henri Plaat uit tot een uiterst originele kunstenaar met een oeuvre dat zowel nationaal als internationaal brede erkenning heeft gekregen. Plaat’s werk werd onder meer in het Nederlands Instituut in Athene, de Galerie van Franz Bader in Washington, en de Howard Scott Gallery in New York getoond.
 
 

Agenda Galerie Roger Katwijk 2015

 
3 jan - 10 jan               Winter group exhibition
 
17 jan - 14 feb             Henri Plaat
 
21 feb –  21 mrt           Bert Loerakker / Tijl Orlando Frijns
 
28 mrt – 25 apr            Dan Bodner
 
 
 ----------------------------------------------------------------------------------------
Noot aan de redactie:
Voor meer informatie en extra HR-beeldmateriaal neemt u contact op met:
Etienne Boileau: 06-10901244 of Roger Katwijk: 06-51082291
 
 
 
 
Galerie Roger Katwijk / Lange Leidse Dwarsstraat 198 / 10178 NR A’dam
Tel 020-6273808 / www galerierogerkatwijk.nl /info@ galerierogerkatwijk.nl


Henri Plaat, ZT 2013, collage, 36 x 27 cm