artikelen 2012


Verzamelaars aan het woord: Bert Kreuk
publicatiedatum: 21-12-2012

De Rotterdammer Bert Kreuk heeft wereldwijd tientallen bruiklenen bij gerenommeerde musea uitstaan. Ook het Haags Gemeentemuseum en Museum Boijmans hebben bruiklenen van hem. Zo kreeg het Boijmans een manshoog ei van Koons, waar het drie jaar lang zal blijven staan. In datzelfde museum zijn momenteel zes werken van de Deen Matias Faldbakken te zien: allemaal uit de Collectie Bert Kreuk.

Gepubliceerd in Beeldenmagazine 4#2012

lees meer

Verzamelaars aan het woord: Ingrid Blans en Tjibbe Knol
publicatiedatum: 15-9-2012

De collectie van het Enschedese echtpaar Knol-Blans omvat curiosa, keramiek, chinees porselein én vooral veel hedendaagse beeldende kunst. Hun kunstverzameling is enigszins uit de hand gelopen en bestaat inmiddels uit honderden schilderijen, tekeningen, grafiek en diverse 3D-objecten. Het echtpaar heeft een lichte voorkeur voor minimalistische en constructivistische beelden.

Gepubliceerd in Beelden 3 # 2012

lees meer

Stedelijk Museum opent
publicatiedatum: 1-9-2012

'Beyond Imagination' is de titel van de openingstentoonstelling in het vernieuwde Stedelijk die eind 2012 plaatsvond. Tableau sprak met drie van de deelnemers.

Gepubliceerd in Tableau, sept/okt 2012

lees meer

Verzamelaars aan het woord: Jaap Röell
publicatiedatum: 6-6-2012

Kunst verzamelen is van alle tijden. En er zijn zelfs verzamelaars die een kunstruimte inrichten en vervolgens exploiteren. In Utrecht is er onlangs KuuB gekomen, een nieuwe ruimte voor kunst & cultuur. KuuB is een initiatief van verzamelaar, kunstrecensent en ex-voorzitter van Kunstliefde Jaap Röell.

Gepubliceerd in Beelden 2 # 2012

lees meer

Midas Zwaan bij Frank Taal
publicatiedatum: 4-6-2012

Midas Zwaan werkt graag met tweedehands voorwerpen, die hij een heel nieuw leven geeft. Herinneringen en sentimenten vormen tijdens dat proces een belangrijke leidraad. In Galerie Frank Taal had Zwaan een expositie met origineel werk dat jongensachtig aandoet. Daarin vervaagden de grenzen tussen tussen readymade en bricolages.

Galerie Frank Taal
24 mrt t/m 28 apr

Gepubliceerd in Beelden # 2013

lees meer

Jimmie Durham in M HKA
publicatiedatum: 10-5-2012

'A matter of life death and singing' is de titel voor een groot retrospectief van het werk van de Amerikaanse kunstenaar Jimmie Durham in het M HKA te Antwerpen. Durham, van oorsprong Cherokee-indiaan, trok halverwege de jaren negentig vanwege het liberale kunstklimaat naar Europa. In zijn werk spreekt een kritische originele geest.

M HKA, Antwerpen
24 mei t/m 18 november

Gepubliceerd in Tableau, juli/aug 2012

lees meer

Ver boven de werkelijkheid uitgetild
publicatiedatum: 25-4-2012

'High above Ground' is de titel van de tentoonsteling van Koen Vermeule in Rijksmuseum Twenthe. Vermeule blijkt de perfecte croniqueur van onze tijd. Zijn verhalende schilderijen met jongeren wisselt hij af met brede, zinnelijke landschappen.

Rijksmuseum Twenthe,
9 juni t/m 30 sept

Gepubliceerd in Tableau mei/juni 2012

lees meer

André Kruysen krijgt Ouborgprijs 2011
publicatiedatum: 17-4-2012

In 2011 is door de Gemeente Den Haag aan beeldhouwer André Kruysen de Ouborg Prijs toegekend. Er was een tentoonstelling aan gekoppeld in het Gemeentemuseum Den Haag van 26 november t/m 18 maart

Gepubliceerd in Beelden 1# 2012


lees meer

Review over RAW EXPO en Re: Rotterdam
publicatiedatum: 17-4-2012

Begin dit jaar werden duizenden bezoekers naar de stad Rotterdam gelokt vanwege de RAW ART FAIR en de RAW EXPO in de Fenixloods op Katendrecht. Maar ook de Re: Rotterdam in een leeg kantoorpand aan De Boompjes bleek tijdens diezelfde kunstvijfdaagse een ongewoon inspirerende ervaring.

Gepubliceerd in Beelden 1# 2012


lees meer

Verzamelaars aan het woord : Marinus Oostenbrink en Lous Vinken
publicatiedatum: 1-4-2012

Uit een belangrijke daad op jeugdige leeftijd ontstond veel later een omvangrijke verzameling. Marinus Oostenbrink en Lous Vinken delen een gelijksoortige verzamelwoede, waarbij de eigen beleving voorop staat.

Gepubliceerd in Beelden 1 # 2012

lees meer

'De mens is een verlangend wezen'
publicatiedatum: 17-3-2012

Beeldhouwer Thomas Junghans brent op deze expositie bij Van Voorst van Beest in Den Haag beelden en tekeningen. Je stapt binnen in een schilderij van Thomas, waarvan je delen per strekkende meter kunt kopen. Op aanwijzing van zijn klanten zet galeriehouder Pieter van Voorst er de schaar in.

Van Voorst van Beest Gallery te Den Haag
31 maart t/m 28 april

Gepubliceerd in Tableau maart/april 2012

lees meer