artikelen 2013


Kunst in de openbare ruimte en de politiek
publicatiedatum: 15-12-2013

Wie een beeld in de buitenruimte wil plaatsen, krijgt naast het benaderen van sponsoren en fondsen ook met de politiek te maken. Om die plaatsing voor elkaar te krijgen blijkt beïnvloeding van de publieke opinie noodzakelijk. De pers speelt daar een belangrijke rol in.

Gepubliceerd in Beeldenmagazine 4 # 2013

lees meer

Verzamelaars aan het woord: Marcel Schroeten
publicatiedatum: 15-12-2013

Marcel Schroeten en zijn voormalige echtgenote hebben verzameld met oog voor kwaliteit. De collectie omvat zo’n honderd kunst- werken, waaronder diverse installaties, schilderijen, video’s en een serie fotowerken. Een museale collectie die alles in zich heeft.

Gepubliceerd in Beeldenmagazine 4 # 2013

lees meer

Penone brengt tuinen van Versailles tot leven
publicatiedatum: 15-9-2013

Vanwege het vierhonderdjarig bestaan staan er in de tuinen van Versailles tot eind oktober zo’n twintig metershoge bronzen bomen van Giuseppe Penone. De ruimtelijke beleving van Le Nôtre’s tuinontwerp wordt er aanzienlijk door versterkt. De tentoonstelling is een must voor elke liefhebber van beelden in de natuur.

Gepubliceerd in Beeldenmagazine 3 # 2013

lees meer

Verzamelaars aan het woord: Albert Groot
publicatiedatum: 15-9-2013

De indrukwekkende verzameling van Albert Groot en echtgenote omvat vooral conceptuele kunst van jonge, internationaal opererende kunstenaars. Gevoelige en verontrustende, maar ook speelse werken die de huidige tijdgeest goed verbeelden en reflecteren op het menselijk bestaan.

Gepubliceerd in Beeldenmagazine 3 # 2013

lees meer

Sjoerd Buisman: De natuur als beeldhouwer
publicatiedatum: 10-6-2013

Sjoerd Buisman houdt zich al meer dan veertig jaar bezig met groeiprocessen die zich in de natuur afspelen. De abstracties die daaruit voortkomen zijn kernachtig en uitermate fraai gestileerd.

Gepubliceerd in Tableau april/mei 2013

lees meer

Verzamelaars aan het woord: Jos van der Velde en Rianne Versluis
publicatiedatum: 6-6-2013

Door van een aantal kunstenaars meerdere - soms wel tientallen - werken aan te kopen, hebben beide verzamelaars een collectie met diepte opgebouwd. Het gaat ze daarbij vooral om kunstwerken waarin iets te ontdekken valt: ‘kunst is een aanzienlijke verrijking van ons leven’.

Gepubliceerd in Beelden 2 # 2013

lees meer

De temperatuur van het kunstklimaat
publicatiedatum: 20-5-2013

Prijzen voor beeldende kunst zijn een goede graadmeter voor huidige tendensen in de kunstwereld. Ze signaleren kunstenaars die vernieuwend zijn in thematiek en werkwijze, al zijn sommige winnaars juist ook weer behoudend. Tableau presenteert tien prijswinnaars van het afgelopen jaar.

Gepubliceerd in Tableau april/mei 2013

lees meer

Verzamelaars aan het woord: Sjoerd Buisman
publicatiedatum: 6-3-2013

De tentoonstelling ‘De kunst van het verzamelen’ in de Vishal te Haarlem bevatte de privécollectie van beeldhouwer Sjoerd Buisman. Veel abstract werk, waarin de nadruk ligt op het proces en materiaalgebruik. Sommige werken verwezen indirect naar de natuur, andere waren sterk verbonden met de Arte Povera.

De Vishal Haarlem
15 januari t/m 10 februari 2013
Gepubliceerd in Beelden 1 # 2013


lees meer

Verwoest Huis Bloemhof: Orde of Chaos ?
publicatiedatum: 30-1-2013

Eigenhandig stapelt Marjan Teeuwen de ruimtes van oude panden vol met het sloopmateriaal uit die panden, waardoor er een bijzondere architectonische installatie ontstaat. Zij brengt zowel verwoesting als ordening aan; de polariteiten waar het menselijk bestaan om draait. In haar laatste project aan de Putsebocht in Rotterdam toont Marjan Teeuwen zich meer dan ooit een schepper van abstracte beelden.

Gepubliceerd in Tableau dec/jan 2013

lees meer

Verzamelaars aan het woord: Bert Kreuk
publicatiedatum: 21-12-2012

De Rotterdammer Bert Kreuk heeft wereldwijd tientallen bruiklenen bij gerenommeerde musea uitstaan. Ook het Haags Gemeentemuseum en Museum Boijmans hebben bruiklenen van hem. Zo kreeg het Boijmans een manshoog ei van Koons, waar het drie jaar lang zal blijven staan. In datzelfde museum zijn momenteel zes werken van de Deen Matias Faldbakken te zien: allemaal uit de Collectie Bert Kreuk.

Gepubliceerd in Beeldenmagazine 4#2012

lees meer