artikelen 2016


Cross-overs in de kunst: Geert Mul
publicatiedatum: 2-10-2016

Zijn overwegend filmische installaties bouwt Geert Mul op uit bestaande digitale beelden. Daarvoor maakt hij gebruik van geavanceerde elektronica en de nieuwste computertechnologie.
Dit najaar is een overzicht van zijn werk te zien in Schiedam.

Beeldenmagazine 3 # 2016

lees meer

Penone in Rijksmuseumtuinen
publicatiedatum: 2-10-2016

Wie drie jaar geleden de tentoonstelling van Giuseppe Penone in de tuinen van het Palais de Versailles heeft gemist, kon afgelopen zomer zijn hart ophalen in de Rijksmuseumtuinen. Daar stonden tot begin oktober enkele reusachtige bomen van Penone die eerder ook in Versailles te zien waren, aangevuld met diverse kleinere beelden en wat ouder werk.

Rijksmuseumtuinen
10 juni t/m 2 oktober
www.rijksmuseum.nl

lees meer

Cross-overs in de kunst: Nick Ervinck
publicatiedatum: 30-6-2016

De Belgische kunstenaar Nick Ervinck heeft een uitzonderlijk brede scope: i games, specimen uit de plantenwereld, tentakels uit de dierenwereld of futuristische blobarchitectuur kunnen tot een 3D ontwerp op de computer leiden. Om zijn beelden uit te voeren maakt hij vaak gebruik van 3D Printing, al blijft het ouderwetse handwerk nog steeds nodig. Daarnaast ontwerpt hij sieraden, grafiek en beelden voor de buitenruimte.

Beeldenmagazine 2 # 2016

lees meer

Experimentele wereld van Constant
publicatiedatum: 30-6-2016

Deze zomer staat Constant centraal in twee grote tentoonstellingen. In het Cobra Museum zijn naast zijn abstracte schilderijen - ontstaan na de Cobraperiode - ook allerlei experimentele projecten te zien. Het Gemeentemuseum Den Haag toont voornamelijk maquettes uit de denkbeeldige stad New Babylon, naast twee speelse installaties.

Beeldenmagazine 2 # 2016

lees meer

Cross-overs in de kunst: Mark Bischof
publicatiedatum: 5-4-2016

De in Duisburg geboren Mark Bischof kreeg zijn vervolgopleiding tot cellist aan het Conservatorium in Amsterdam. Naast zijn werk als uitvoerend musicus ontwierp hij kinetische installaties. Uiteindelijk gaf hij de brui aan zijn muziekpraktijk om zijn tijd volledig te kunnen besteden aan het ontwerpen van installaties waarin rollende glazen kogels de hoofdrol vervullen.

Beeldenmagazine 1 # 2016

lees meer

Kunst in de provincie: Zuid Holland
publicatiedatum: 5-4-2016

Zuid Holland is een provincie met uitstekende musea voor hedendaagse kunst in Den Haag, Rotterdam en Schiedam. Daaromheen ligt een fijnmazig netwerk van kunstenaarsinitiatieven, tentoonstellingsruimtes en particuliere initiatieven. Vooral dat netwerk wordt in dit stuk belicht. Wel moet gemeld worden dat er in Zuid Holland op dit moment twee collectiegebouwen voor hedendaagse kunst in aanbouw zijn: Museum Voorlinden en het Lisser Art Museum.

Beeldenmagazine 1 # 2016

lees meer

Cross-overs in de kunst: Guido van der Werve
publicatiedatum: 12-1-2016

Guido van der Werve speelde als kind vooral klassiek piano. Toch ging hij niet naar het conservatorium, maar probeerde hij eerst twee andere studies. Pas veel later kwam de Rietveld Academie in zicht. Van der Werve heeft zich ontwikkeld tot één van de meest spraakmakende kunstenaars van onze tijd. Als performer, componist, sportman, musicus en filmmaker geniet hij inmiddels wereldwijd bekendheid.

Beeldenmagazine 4 # 2015


lees meer

Kunst in de Provincie Zeeland
publicatiedatum: 6-1-2016

Voor de rubriek Kunst in de provincie nam Etienne Boileau de provincie Zeeland onder de loep. Een dunbevolkte provincie waaruit de afgelopen jaren de nodige bedrijven en overheidsinstellingen zijn weggetrokken. Kortom, geen goede uitgangspunten voor de kunst. Toch is er in Zeeland sprake van een aantal hoopvolle particuliere initiatieven.

Gepubliceerd in Beelden 4 # 2015

lees meer

Cross-overs in de kunst: Jan Eric Visser
publicatiedatum: 13-10-2015

Jan Eric Visser had tijdens zijn opleiding aan de kunstacademie ruimschoots gelegenheid om met traditionele kunstenaars- materialen te werken. Veel later kwam hij erachter dat afval hét materiaal was om zich in uit te drukken, dat alles geheel volgens het adagium ''Form Follows Garbage'.

Gepubliceerd in Beeldenmagazine 3 # 2015

lees meer

Global Imaginations in Leidse Meelfabriek
publicatiedatum: 13-10-2015

Voor de tentoonstelling Global Imaginations gaven twintig internationaal opererende kunstenaars hun visie op de huidige sterk geglobaliseerde wereld. .

Gepubliceerd in Beeldenmagazine 3 # 2015


lees meer