artikelen 2017


Cross-overs in de kunst: Ronald A. Westerhuis
publicatiedatum: 24-10-2017

Als kunstenaar in spe werkte Westerhuis jarenlang in de offshore-industrie als lasser. In zijn spaarzame vrije tijd maakte hij objecten uit roestvrij staal. Tot zoín vijftien jaar geleden de dag kwam dat iemand zijn objecten wilde exposeren...

Beeldenmagazine 3 # 2017

lees meer

documenta14 : politieker dan ooit
publicatiedatum: 1-7-2017

Wie deze zomer de Documenta bezoekt kan zich beter maar goed voorbereiden. Op meer dan veertig verschillende locaties is werk te zien van zoín 150 kunstenaars. Veel kunstenaars hebben oorlog als thema gekozen en zijn kritisch over de Westerse democratieŽn en het Europese project. Daarnaast doen de vluchtelingencrisis en kritiek op de internationale financiŽle wereld zich in allerlei beeldende uitingen voor.

Documenta 14, 10 juni t/m 17 september
www.documenta14.de

Beeldenmagazine 2 # 2017


lees meer

Cross-overs in de kunst: Caroline Kampfraath
publicatiedatum: 28-6-2017

Kunstenaars die de gebaande paden verlaten en het avontuur aangaan, ontwikkelen vaak spannende cross-overs. l tijdens haar rechtenstudie volgde Caroline Kampfraath een opleiding aan de Wackers Academie. Maar nog voordat ze haar opleiding aan die academie voltooid had, vertrok ze naar Pietrasanta, waar ze les kreeg in het bewerken van marmer. Nu is haar installatie The Trees Will Weep Upon Us, We'll be Fossils by Then onderdeel van de tentoonstelling Personal Structures tijdens de BiŽnnale van VenetiŽ

Beeldenmagazine 2 # 2017

lees meer

Rotterdamse kunstbeurzen groeien verder uit elkaar
publicatiedatum: 27-3-2017

Voor Beeldenmagazine bezocht ik de kunstbeurzen Art Rotterdam en Rotterdam Contemporary Art Fair. Beide beurzen voorzien in een behoefte, al is wel duidelijk dat ze steeds verder uit elkaar groeien. De RC Art Fair is aantrekkelijk voor beginnende verzamelaars terwijl Art Rotterdam steeds meer een gevestigd internationaal publiek trekt: bezoekers die prijs stellen op spannende, grensverleggende kunstuitingen, waaronder performances en video-installaties.

Beeldenmagazine 1 # 2017

lees meer

Cross-overs in de kunst: Jelle Korevaar
publicatiedatum: 12-3-2017

Kunstenaars die de gebaande paden verlaten en heel andere media gaan toepassen dan waartoe ze zijn opgeleid, ontwikkelen vaak spannende cross-overs. Zonder al te veel kennis richtte Jelle Korevaar zich na zijn academie tijd op de kinetische kunst. In zijn kinetische installaties speelt zijn geloof een belangrijke rol.

Beeldenmagazine 1 # 2017

lees meer

Cross-overs in de kunst: Joris Laarman
publicatiedatum: 18-1-2017

Designers die zich buiten de gebaande paden van het design bewegen en in staat zijn hun werk verschillende betekenislagen te geven, komen steeds vaker in de hoek van de kunst terecht. Ontwerper-kunstenaar Joris Laarman is zo iemand; vaak consulteert hij wetenschappers voor zijn ontwerpen die hij vervolgens door robots middels 3d-printing laat uitvoeren.

Beeldenmagazine 4 # 2016

lees meer

Stefan Gritsch Body of Memory
publicatiedatum: 18-1-2017

Recensie tentoonstelling Stefan Gritsch in Phoebus Rotterdam (2 sept t/m 23 okt 2016). Daar toonde Gritsch een grote verzameling van zijn FarbkŲrper (objecten opgebouwd uit verschillende gekleurde lagen acrylverf die langzaam indrogen), die hij ook laat zien tijdens de beurs Art Rotterdam 2017.
www.phoebus.nl


lees meer

Cross-overs in de kunst: Geert Mul
publicatiedatum: 2-10-2016

Zijn overwegend filmische installaties bouwt Geert Mul op uit bestaande digitale beelden. Daarvoor maakt hij gebruik van geavanceerde elektronica en de nieuwste computertechnologie.
Dit najaar is een overzicht van zijn werk te zien in Schiedam.

Beeldenmagazine 3 # 2016

lees meer

Penone in Rijksmuseumtuinen
publicatiedatum: 2-10-2016

Wie drie jaar geleden de tentoonstelling van Giuseppe Penone in de tuinen van het Palais de Versailles heeft gemist, kon afgelopen zomer zijn hart ophalen in de Rijksmuseumtuinen. Daar stonden tot begin oktober enkele reusachtige bomen van Penone die eerder ook in Versailles te zien waren, aangevuld met diverse kleinere beelden en wat ouder werk.

Rijksmuseumtuinen
10 juni t/m 2 oktober
www.rijksmuseum.nl

lees meer

Cross-overs in de kunst: Nick Ervinck
publicatiedatum: 30-6-2016

De Belgische kunstenaar Nick Ervinck heeft een uitzonderlijk brede scope: i games, specimen uit de plantenwereld, tentakels uit de dierenwereld of futuristische blobarchitectuur kunnen tot een 3D ontwerp op de computer leiden. Om zijn beelden uit te voeren maakt hij vaak gebruik van 3D Printing, al blijft het ouderwetse handwerk nog steeds nodig. Daarnaast ontwerpt hij sieraden, grafiek en beelden voor de buitenruimte.

Beeldenmagazine 2 # 2016

lees meer