artikelen 2022


Kunst en Klimaat Opening Museum Arnhem Tenminste Houdbaar Tot
publicatiedatum: 3-6-2022

Tijdens de tentoonstelling Tenminste Houdbaar Tot worden verhalen en relaties tussen mens en natuur gepresenteerd. De expositie omvat een breed spectrum aan kunstuitingen waarin uiterst kritische politieke opvattingen naast een meer naturalistische visie op de wereld aan bod komen. Zo zijn er kunstwerken met als onderwerp koloniale uitbuiting en ongelijke welvaartsverdeling, en er zijn werken die een sterke fascinatie voor de natuur verbeelden.

Museum Arnhem
13 mei 2022 t/m 9 januari 2023
Beeldenmagazine 3 # 2022

lees meer

Zonvonkengesproei van Zoro Feigl in Schiedams Museum
publicatiedatum: 3-6-2022

Zonvonkengesproei van Zoro Feigl
Stedelijk Museum Schiedam

Na anderhalf jaar dicht te zijn geweest, opende Stedelijk Museum Schiedam met een poëtische solo-expositie van kinetisch kunstenaar Zoro Feigl. Zes grote installatie beslaan de helft van het museumgebouw en markeren de heropening van het museum dat sloot wegens renovatie. De titel van de expositie verwijst naar een gedicht van Herman Gorter.

Stedelijk Museum Schiedam
14 mei t/m 11 september 2022
Beeldenmagazine 3 # 2022

lees meer

Kunst en Klimaat Esther Kokmeijer, kunstenaar en ontdekkingsreiziger
publicatiedatum: 3-3-2022

De tentoonstellingsruimte van Garage Rotterdam is de plek waar we hebben afgesproken. Terwijl de expositie Dearest Y om ons heen wordt opgebouwd, praat ik met Esther Kokmeijer over haar werk en leven. Kokmeijer (Dokkum, 1977) is kunstenaar, ontwerper en ontdekkingsreiziger. In die laatste hoedanigheid vatte zij een fascinatie voor Antarctica op, een continent op de Zuidpool dat zij opvallend vaak bereisde en dat haar inspireerde in haar werk als kunstenaar.

Dearest Y, Garage Rotterdam
15 februari t/m 17 april 2022
Beeldenmagazine 2 # 2022

lees meer

Alexander Calder, vernieuwer en inspirator
publicatiedatum: 3-3-2022

Tijdens zijn werkzame leven verwierf Alexander Calder grote bekendheid met zijn innovatieve mobiles en stabiles. Hij combineerde beweging, abstractie en surrealistische elementen in zijn objecten en bracht daarmee de nodige vernieuwing in de kinetische kunst. Een selectie door de tijd heen van zijn iconische werk is nu te zien in de Kunsthal Rotterdam, samen met werk van tien hedendaagse kunstenaars die zich door Calder hebben laten inspireren. De expositie toont het belang van deze speelse vernieuwer en brengt de internationale ontwikkelingen in de kinetische kunst na diens dood in beeld.

Calder Now,
23 november t/m 29 mei 2022 Kunsthal
Beeldenmagazine 2 # 2022

lees meer

Kunst en Klimaat Radha D’Souza en Jonas Staal
publicatiedatum: 20-12-2021

Kunstenaars zijn meesters in het visualiseren, verbeelden en overtuigen. Met hun werk vertellen ze verhalen die beklijven. Als het gaat om het klimaat is hun benadering niet persé wetenschappelijk of apocalyptisch, eerder is het ze te doen om bewustwording en beďnvloeding. Wat moet er veranderen in onze omgang met natuur en milieu en vooral, hoe kunnen we beter samenwerken om een ommezwaai in denken en doen te realiseren? Hoe overtuigen we het grote publiek van de noodzaak tot verandering en samenwerking?

Etienne Boileau

lees meer

Pictura biedt ruimte aan hedendaagse kunst
publicatiedatum: 21-10-2020

Wie de statige trappen van het pand aan de Voorstraat nummer 190 oploopt, komt binnen in een prachtige historische ruimte, waar een grote verscheidenheid aan hedendaagse kunst wordt getoond. De leden van Teekengenootschap Pictura, dat al bijna 250 jaar bestaat, exposeren daar hun werk. Maar ook niet-leden kunnen er op uitnodiging hun werk tonen.

De Poorter
okt 2020

lees meer

Cross-over in de kunst:Joost Hoekstra
publicatiedatum: 4-7-2020

Door zich op een totaal ander medium te richten dan waartoe ze zijn opgeleid, ontwikkelen kunstenaars vaak spannende cross-overs. Joost Hoekstra kreeg zijn opleiding aan de Afdeling Schilderen van de AKI in Enschede. Maar tegenwoordig maakt hij vooral driediemensionale reliëfs van karton.

Galerie Arttra
6 juni t/m 19 juli 2020
Ritme in Beeld’
www.arttra.com/galerie


lees meer

Cross-over in de kunst:Johan Gelper
publicatiedatum: 11-10-2019

Kunstenaars die de gebaande paden verlaten en het avontuur aangaan, ontwikkelen vaak spannende cross-overs. De Belgische kunstenaar Johan Gelper zou in eerste instantie graficus worden, maar de kunst trok te zeer. Nu werkt hij grotendeels driedimensionaal. Zijn fantasievolle assemblages en collages zijn van een ongekende schoonheid en verwijzen - ook al zijn ze abstract van vorm - vaak naar de natuur.

Beeldenmagazine 4 # 2019
www.beeldenmagazine.nl

lees meer

Cross-overs in de kunst: Oscar Santillán
publicatiedatum: 24-6-2019

Kunstenaars die de gebaande paden verlaten en het avontuur aangaan, ontwikkelen vaak spannende cross-overs. De Ecuadoraanse kunstenaar Oscar Santillán begon als schrijver en werd pas later kunstenaar. In zijn intrigerende werk gaat het vooral om het aspect van het verborgene.

Beeldenmagazine 3 # 2019
www.beeldenmagazine.nl


lees meer

Beeldhouwkunst in Kröller-Müller
publicatiedatum: 24-6-2019

De tentoonstelling Het begin van EEN NIEUWE WERELD laat de ontwikkeling van de moderne sculptuur zien door de ogen van Bram Hammacher, directeur van het museum van 1948 tot 1963. In motion 1970 ―> 2020 betreft een klein overzicht van het werk van Van Munster vanwege zijn vijftigjarig kunstenaarschap.

Beeldenmagazine 2 # 2019

lees meer