KLIMAATEXPO ’22 in Museum De Fundatie 
Urgent, amusant en verontrustend

 

Museum de Fundatie en ArtWorlds presenteren KlimaatExpo ’22, de eerste landelijke kunsttentoonstelling over klimaatverandering via open inschrijving. Tijdens deze expositie zijn 250 anoniem gekozen kunstwerken te zien op verschillende locaties van Museum de Fundatie. Zo vormt in Zwolle het Museum op de Blijmarkt een dependance, en staan in en buiten Kasteel Het Nijenhuis in Heino/Wijhe de nodige ruimtelijke werken opgesteld. Ook het Academiehuis Grote Kerk Zwolle maakt in de recent gerestaureerde zuidbeuk van de Grote Kerk plaats voor enkele kunstwerken. De werken kunnen ter plekke gekocht worden.
KlimaatExpo’22 komt voort uit het jaarlijks terugkerende evenement Zomerexpo, een verkooptentoonstelling in Museum de Fundatie met open inschrijving. De selectie heeft ook dit keer weer anoniem plaatsgevonden. Het levert een staalkaart aan kunstuitingen op waaruit grote bezorgdheid over de klimaatcrisis spreekt, maar ook consensus dat de crisis waarin wij ons nu bevinden, grotendeels te maken heeft met ons eigen gedrag en een veel te lakse overheden. Denk daarbij aan onderwerpen als: het op grote schaal kappen van bossen, het enorme verbruik van fossiele brandstoffen, de opwarming van de aarde waardoor planten en dieren uitsterven, de sterke toename van stikstof, de afname van biodiversiteit en het smelten van ijskappen. In de toekomst zullen er steeds meer delen op onze aardbol onbewoonbaar zijn. Klimaat Expo’22 levert een grote diversiteit aan kunstuitingen op: installaties, soundscapes, tekeningen, schilderijen, sculpturen, films, foto’s en zelfs een enkele performance. Veel van de inzenders hebben een kunstvakopleiding gehad, de meesten werken figuratief. 

Situatie in Nederland
Ook wij in Nederland ontkomen niet aan de gevolgen van de opwarming van de aarde. Als eerste is daar de stijging van de zeespiegel, een fenomeen dat fraai verbeeld is in Let’s wait and see, een door  René Jacobs vormgegeven tribune. Met plastic poppetjes, MDF-epoxyhars en wat acrylverf laat hij zien dat onze zeespiegel almaar stijgt door laksheid van inwoners en bestuurders van Nederland. Het water kolkt binnenin, maar de mensen blijven gewoon zitten!
Bij het bekritiseren van de ongebreidelde consumptie in ons land moet niet alleen de vinger naar het bedrijfsleven worden gewezen, ook de overheid draagt schuld. Die is mede debet aan de ontstane situatie, want inmiddels hebben we in ons land de situatie bereikt dat we in Nederland al op 12 april Overshoot Day hebben bereikt. Daarna moeten we interen op de aardse reserves die ons volgens het Global Footprint Network ten deel vallen. Anders gezegd als iedereen op aarde als een Nederlander zou leven, zouden we dit jaar volgens het Global Footprint Network 3,6 aardes verbruiken. Earth Overshoot Day viel dit jaar op 28 juli. De dag waarop we met z’n allen meer grondstoffen verbruikt hebben dan de planeet aankan. (Bron: Global Footprint Network en WNF). De mens zelf zorgt eigenlijk voor vernietiging van eigen huis en habitat zoals Anno Max Marum fraai verbeeldt in het kinetische werk Interne Destructie, waarin huis en haard worden vernield door sloopkogels.
Ook de biodiversiteit komt door de opwarming van de aarde verder onder druk te staan. Planten- en diersoorten verdwijnen of melden zich hier niet meer; aan de vogeltrek op de Waddenzee is dat goed te merken. Exoten (zowel planten als dieren en insecten) doen ongewild hun intree: hun populatie groeit ten koste van bestaande soorten omdat ze hier geen natuurlijke vijanden hebben. Een goed  voorbeeld daarvan is het ingezonden werk van Mainkunstenaars die een bronzen chimpansee met een oer-Hollands schaatsje op de rug tonen onder de titel De Migrant. Niets lijkt meer ondenkbaar. ‘Klimaatverandering versterkt het conflict tussen mens en dier door het verlies van leefgebieden en extreme klimaatgebeurtenissen. Hierdoor worden mensen en dieren gedwongen om de steeds drukker wordende beschikbare ruimte te delen. Naarmate ecosystemen veranderen, zwerven mensen en wilde dieren verder weg op zoek naar voedsel, water en hulpbronnen. Conflicten tussen mens en dier hebben immers vaak verwoestende gevolgen voor de betrokken dieren.’ (Bron: website Mainkunstenaars)

KlimaatExpo’22
Museum De Fundatie
17 september t/m 4 december 2022

Academiehuis Zwolle
Kasteel het Nijenhuis & beeldentuin Heino/ Wijhe
Museum de Fundatie Zwolle
en diverse andere plekken
www.museumdefundatie.nl

 

Copyright 2023 © Etienne Boileau



Beelden 4# 2022


Zwaag 2 Schelter of Hope # II 2