GALERIE ROGER KATWIJK

 

PERSBERICHT

10-4-2018

 

‘PLACE – AIchemy of nature’


John O’Carroll
Schilderingen op paneel en objecten

12 mei t/m 9 juni
Openingstijden galerie:
woe t/m zat 12-18.00 uur


Het recente werk van John O’Carroll vormt de neerslag van het landschap waar hij de afgelopen jaren doorheen is gereisd. Met een studio in Dakhleh Oasis (Egypte) en een atelier in Cornwall is hij in staat heel verschillende landschappen en culturen aan een onderzoek te onderwerpen. Daarnaast is zijn werk beïnvloed door de oude Keltische cultuur en de daarin voorkomende symbolen en manuscripten. Zijn studie naar de structuur en bodemgesteldheid van het Egyptische woestijnlandschap en de daarin opgegraven artefacten brengen kleur en exotisme in zijn schilderijen. De woeste kust van Cornwall levert weer andere ideeën op; in fraaie zwart-wit en grijstonen geeft hij het tegen de rosten opspattende water weer. Zo brengt hij het beste van deze werelden bijeen.

Voor zijn nieuwe serie werken heeft O’Carroll voornamelijk gebruik gemaakt van goud, gesso en temperaverf; materialen die werden gebruikt in vroegchristelijke, koptische iconen die hem mede inspireerden tot het maken van deze serie. Ook de vroege iconen uit het grieks-orthodoxe klooster St Katherine in de Sinaï woestijn – waar O’Carroll een tijd tussen de monniken verbleef – hebben zijn werk blijvend beïnvloed. Naast bladgoud heeft O’Carroll in zijn schilderingen nu ook koperblad verwerkt, waarmee hij een alchemistisch oxidatieproces naar zijn hand weet te zetten. Met deze bijzondere materialen geeft hij een schitterende interpretatie van deze werelden weer; zowel het landschap in Cornwall als dat in Egypte liggen immers aan de rand van de menselijke beschaving. Plaatsen waar vanwege de  bodemgesteldheid en het klimaat menselijke bewoning nauwelijks mogelijk is. Hierdoor kom je als kunstenaar in contact met het landschap en haar geschiedenis te staan; het wordt een plek om te reflecteren en stil te vallen. Op de tentoonstelling bij Roger Katwijk toont O’Carroll ook enkele houten objecten, die zijn afgeleid van opgravingen in het kader van het Dakleh Oasis project in Egypte. Een project waaraan O’Carroll als archeologisch tekenaar is verbonden. Ook laat hij diverse 3D prints zien van een Paleolithische handboog die hij in de Sahara aantrof.

John O’Carroll (Cornwall, 1958)
De Britse kunstenaar John O’Carroll kreeg zijn opleiding aan het Cornwall College of Art and Design. Hij nam daarna deel aan talloze nationale en internationale kunstmanifestaties zoals de Internationale Biënnale van Alexandrië ‘Discovering the Book’ (’05). Zijn werk werd ook op andere plaatsen in het buitenland  getoond, waaronder de Holly Solomon Gallery in New York en de Britse ambassade en de residentie van de Nederlandse ambassadeur in Cairo (’13).
In 2012 werd in het Rijksmuseum van Oudheden Leiden een expositie samengesteld door o.a. John O'Carroll met als titel Colours of Oasis. In 2015 exposeerde hij zijn werk in het Nederlands-Vlaams instituut in Cairo. Het jaar daarop nam hij deel aan de tentoonstelling Antropocine in het Eden Project te Cornwall. Afgelopen jaar was zijn werk te zien in de Circle Contemporary, een galerie voor actuele kunst bij Wadebridge in Cornwall.

Werk van O’Carroll bevindt zich in diverse particuliere collecties en in belangrijke bedrijfscollecties, zoals die van Akzo Nobel, AMC, VUmc, Loyens & Loeff, Accenture en de collectie van de NCM British Headquarters in Cardiff. Galerie Roger Katwijk vertegenwoordigt O’Carroll exclusief in Nederland.


GALERIE ROGER KATWIJK  | Prinsengracht 737  |  1017 JX  Amsterdam
T +31 (0)20 6273808  |  info@galerierogerkatwijk.nl |  www.rogerkatwijk.comJohn O'Carroll 'PLACE' 2018, copper leaf / tempera on panel, 120 x 120 cm